gototopgototop

webmail

Tuesday, March 19, 2024
Udarnici

Alija Sirotanović 1975. godineAlija Sirotanović 1975. godineČovjek kome je rad bio način življenja, legenda koja je inkarnacija običnog čovjeka, gorostas pitoma pogleda i golubijeg, ali junačkog srca, koji je zauvijek obilježio jedno vrijeme dajući herojski obol sjetnoj rudarskoj duši.


Udarnici s maršalom Jugoslavije Josipom Brozom Titom - Nikola Škobić i Alija SirotanovićUdarnici s maršalom Jugoslavije Josipom Brozom Titom - Nikola Škobić i Alija SirotanovićNa savjetovanju sa stručnim osobljem Rudnika i kopačima, koje je održano u julu 1949. godine, kopač Alija Sirotanović je predložio da se njegovoj brigadi omogući rad na tri radilišta i dao obavezu da će premašiti rekord čuvenog sovjetskog rudara Stahanova. Prijedlog je prihvaćen, a Alijina brigada je već sutradan, 24. 7. 1949. godine, počela sa obaranjem rekorda. Predsjednik komisije koja je kontrolisala rad objavio je:

'Alija Sirotanović je, sa svojih osam komorata za osam sati rada iskopao 152 tone ugljena (253-ja kolica ili 15 željezničkih vagona čistog uglja), prebacio normu za 215%, srušio dotadašnji rekord Stahanova za 50 tona i postigao svoj svjetski rekord u iskopu ugljena.'

Alija Sirotanović na TrtorićimaAlija Sirotanović na TrtorićimaAlija Sirotanović sa Hamdijom PozderacAlija Sirotanović sa Hamdijom PozderacAlija Sirotanović i Dragutin KosovacAlija Sirotanović i Dragutin Kosovac

U razgovoru sa Botić Ćamilom, saznajemo da ovo herojsko vrijeme pamte i, od Ćamila nešto mlađi rudari, Ivica Matić i Šaban Jusić, koji su, zajedno sa ostalim članovima grupe Alije Sirotanovića, obarali svjetski rekord rusa Stahanova u Jami I.

Svečana rudarska uniforma najbolje pristaje heroju radaSvečana rudarska uniforma najbolje pristaje heroju radaSvojim prisustvom uveličavao je svaki skupAlija Sirotanović svojim prisustvom uveličavao je svaki skupAlija Sirotanović na radnom sastanku u društvu funkcionera opštine BrezaAlija Sirotanović na radnom sastanku u društvu funkcionera opštine Breza

 

Edhem Botić, prvi udarnik, snimljen u vojsci 2. 1. 1915.Edhem Botić, prvi udarnik, snimljen u vojsci 2. 1. 1915.Svjetski rekord Alije Sirotanovića kruna je uspjeha i svih njegovih prethodnika koji su već od 1945. godine proglašavani udarnicima, a među njima i prvi udarnik proglašeni u Rudniku, Edhem Botić, a zatim i Stijepo Vidović i Ćamil Kamenjaš.

I sam Ćamil Botić, najstariji živi rudar, prvi put je proglašen udarnikom 1947. godine, a u naredne dvije godine proglašavan je udarnikom rada preko petnaest puta.

U herojskom oreolu Alije Sirotanovića su i zvjezdice svih njegovih komorata, svih udarnika koji su utkali svoju mladost u žar mrkog uglja iz našeg rudnika, koji će za sva vremena grijati srca budućih generacija i podsjećati ih na sve naše udarnike i heroje.

Na prvog udarnika, Edhema Botića, pa sve do Alije Sirotanovića, udarnik 12 puta, Nikole Škobića, udarnik 12 puta, Stjepe Vidovića, udarnik 9 puta, Franje Špoljarića, udarnik 8 puta, Vejsila Jusića, udarnik 8 puta, Ibre Kulića, udarnik 3 puta i brojnih znanih i neznanih rudara, lica pokrivena ugljenom prašinom, a smjela pogled u kome se ogleda sjetna rudarska duša.

 

O nama

In memoriam

Rudnik mrkog uglja „Breza“ d.o.o. -  Breza, Ul. Branilaca grada bb, 71370 Breza, Bosna i Hercegovina

Član koncerna ELEKTROPRIVREDA BiH

ID broj: 4218303300007, PDV broj: 218303300007, T: +387 32 784 300, E: info(@)rmubreza.ba

Pronađite nas na Youtube