gototopgototop

webmail

Friday, April 19, 2024
Novosti
U RMU “Breza” potpisan ugovor od 19,5 miliona KM
Četvrtak, 16 Maj 2013 19:55

Premijer Nikšić i direktor Grabovica obišli jame „Kamenice" i „Sretno"

 

20 rmubreza kopex
 

U prisustvu federalnog premijera Nermina Nikšića, generalnog direktora EPBiH Elvedina Grabovice, premijera Zeničko-dobojskog kantona Fikreta Plevljaka, načelnika Breze Halila Tuzlića, direktor RMU "Breza" Suad Čosić i predstavnici poljske firme Kopex - direktorica Odjeljenja za Vanjsku trgovinu Iwona Pisarek i član Odbora Andrzej Meder, potpisali su Ugovor o nabavci mehaniziranog širokočelnog kompleksa za podzemnu eksploataciju uglja. Investicija Elektroprivrede BiH, realizirana u okviru Programa dokapitalizacije rudnika, vrijedna je 19,5 miliona KM i svrstat će ovaj proizvodni pogon u jedan od najbolje opremljenih u FBiH.

 

Više...
 
Legenda o Aliji Sirotanoviću još uvijek živi: Druže Tito, dajte mi veću lopatu - Klix
Ponedjeljak, 13 Maj 2013 10:37

klixPrije 23 godine, 13. maja. 1990. godine, preminuo je jedan od najpoznatijih rudara, Alija Sirotanović.

 

alija-sirotanovicSirotanović je bio udarnik i junak socijalističkog rada, koji je 24. jula 1949. godine oborio svjetski rekord u kopanju uglja. On je tada sa svojih osam komorata za osam sati rada iskopao 152 tone (253 kolica) i tako oborio dotadašnji rekord Rusa Alekseja Stahanova za 50 tona.

Jama u kojoj je srušen rekord bila je poznata kao "Rov vojvode Putnika". Anegdota kaže da je jedino što je Alija tražio od Tita bila - veća lopata. Napravljena je specijalno za njega i nazvana "sirotanovićka".

 

Više...
 
RMU BREZA jedini je na balkanu u kojem rade žene - Jutarnji list
Subota, 16 Mart 2013 13:35

jutarnjilist'Mi smo društvo sretnih žena 400 metara pod zemljom'

Zemlja i nebo na horizontu slijepili su se u turobnu crtu neoštrih kontura. Vrhovi inače lijepih okolnih brda, sad od zime mišje sivi, love nabrekle oblake. Vlažno je i tmurno, netom minulo praskozorje. U staroj farlezi, golemoj hladnoj prostoriji mjestimice polupanih prozora, zidova oblijepljenih slikama udarničkih značaka i fotografijama rudara bližih vremenu Alije Sirotanovića negoli današnjim komoratima, šef smjene izvikuje imena, pravi prozivku. Poslu i vremenima unatoč, na licima ljudi ćutim više nepatvorene životne energije negoli na fizionomijama Zagrepčana u foajeu HNK u pauzi između dva čina predstave. U jamu će jutros među više stotina muškog svijeta i četiri žene. Sve rođene 1965., prva su generacija kojoj je rudnik mrkog ugljena Breza u lokalnoj rudarsko-tehničkoj školi podijelio stipendije, pa su u rudare tad krenule i djevojčice. Te su godine u razredu bile 22, mnoge su posla našle u jami, neke su danas već, ovdje odrađenim beneficiranim radnim stažem, u pošteno zarađenoj mirovini. Gumene čizme, ‘rudarke’, ližu po kamenom podu.

brezno9-Mehkek1 559852S1

Više...
 
Investicionim ulaganjima do veće proizvodnje - eKapija
Ponedjeljak, 11 Mart 2013 10:13

e logo smallInvesticiona ulaganja u Rudnik mrkog uglja (RMU) "Breza“ definisana su s dvije investicione odluke vladajućeg društva Elektroprivrede BiH koja je tim odlukama planirala uložiti oko 32 miliona maraka u brezanski rudnik, a definisani period je do 2014. godine - izjavio je za Fenu generalni direktor tog rudnika Suad Čosić.

Najveći obim investicionih ulaganja odnosi se na nabavku širokočelne opreme, odnosno opreme pomoću koje se dobija ugalj (otkopni kombajn, samohodna hidraulična podgrada, transportni sistemi i dr.) i to je u vrijednosti oko 21 milion KM.

„Nakon što je završen pregovarački postupak, izabran je najpovoljniji ponuđač i preostalo je da se potpiše ugovor da bismo najkasnije do juna 2014. dobili širokočelnu opremu što bi nam dalo novih 250 hiljada tona proizvodnje uglja“, istakao je Čosić.

Više...
 
<< Početak < « 1 2 3 4 » > Kraj >>

Stranica 3 od 4

Aktuelno

Najnoviji dokumenti

Rudnik mrkog uglja „Breza“ d.o.o. -  Breza, Ul. Branilaca grada bb, 71370 Breza, Bosna i Hercegovina

Član koncerna ELEKTROPRIVREDA BiH

ID broj: 4218303300007, PDV broj: 218303300007, T: +387 32 784 300, E: info(@)rmubreza.ba

Pronađite nas na Youtube