gototopgototop

webmail

Thursday, March 28, 2024
Novosti
U Brezi susret brigadira iz regiona - FTV
Subota, 23 Juni 2012 01:00
ftvU Brezi su se okupili bivši brigadiri. Omladinska radna brigada "Brezanski rudari" bila je domaćin susreta brigadira bivše Jugoslavije na kojem su se danas okupili brigadiri iz Kikinde, Smedereva, Beograda, Skoplja, Tetova, Zrenjanina, Lazarevca, Bele Crkve i Vareša.

607_20120623211747_susret_brigadira_FTV

Omladinska radna brigada „Brezanski rudari“ iz Breze formirana je 1973. godine. Osvojili su brojna priznanja i bili su jedna od najboljih brigada bivše Jugoslavije. Iz ovog gradića potekao je i Heroj rada Alija Sirotanović, kojeg se brigadiri sjećaju s posebnim poštovanjem. Na današnjem susretu potvrđeno je i bratimljenje između brigadira Kikinde i Breze, koje je ozvaničeno potpisivanjem povelje. U okviru trodnevnog susreta predviđena je posjeta Brezanskom rudniku, piramidi Sunca i Visokom, te bogat sportski i kulturno-zabavni program do ranih jutarnjih sati.

 Izvor: FTV

 
FTV s rudarima u jami Sretno Breza
Ponedjeljak, 07 Maj 2012 01:00

 ftvDan nakon teške nesreće u Rudniku mrkog uglja Breza, u kojoj je poginuo rudar Sakib Tatarević, proizvodnja u rudniku još nije pokrenuta. Nesreću u rudniku izazvao je požar čiji se uzroci još ispituju.

Jama Sretno Breza. U trenutku izbijanja požara, na dubini od oko 400 metara bio je Enver Čolan. Svjedoči – uvjeti rada su nehumani, oprema zastarjela. "Kažu, bit će, bit će... I uvijek ostaje na tom bit će. A sve bi bilo drukčije. Naše je da idemo kopati i raditi", kaže Enver.

Asif Smajić, predsjednik Sindikata RMU Breza, kaže da zahtjeve za modernizacijom i ulaganjima u opremu ponovljaju svake godine. "S nekim značajnijim ulaganjem do ovoga sigurno ne bi ni došlo", kaže on.

Iz brezanskog Rudnika i ranije su upozoravali na opasnosti i tražili ulaganja, na šta je uglavnom odgovarano simboličnim ciframa. Slično je i u Rudniku Đurđevik. "U 2011. godini smo imali 79 lakših i četiri teže povrede. Imali smo i dva zatrpavanja - jedno u prošloj i jedno u ovoj godini", navodi Said Muhić, rukovodilac Službe zaštite na radu u jami.

U međuvremenum, nakon jučerašnje nesreće iz Elektroprivrede je saopćeno da se radi na izolaciji požarnog područja. Akcijom rukovodi tim federalne rudarske inspekcije. Nažalost, oni koji zarađuju kruh sa sedam kora, njihovi uvjeti rada, kolektivna i lična sigurnost tema su samo nakon rudarskih nesreća.

Izvor: FTV

http://www.federalna.ba/bhs/vijest/25297/video-uvjeti-rada-nehumani-oprema-zastarjela

 

ftv_rmu_sretno_07052012

 

 
Rudar smrtno stradao spašavajući kolege iz smjene - FTV
Nedjelja, 06 Maj 2012 01:00

ftvRudar Sakib Tatarević poginuo je danas oko 11 sati kada se u jami Sretno brezanskog Rudnika mrkog uglja aktivirao požar u glavnoj izlaznoj zračnoj struji. Sakib Tatarević ostat će heroj ovog rudnika. Prema dostupnim informacijama, vidjevši dim, nastradali Tatarević je alarmirao svoju smjenu, ali sam nije uspio izaći jer ga je zagušio plin. Tridesetak rudara uspjelo se povući u sigurniji dio, a zatim i izaći iz jame.

ftv_rmu_sretno_06052012

Šest rudara je povrijeđeno, trojici je pomoć ukazana u brezanskom Domu zdravlja, a trojica su zbrinuta u Kliničkom centru Univerziteta Sarajevo, nakon čega su pušteni na kućno liječenje.

U međuvremenu, u Rudniku Breza poduzimaju mjere na saniranju požara. Federalni rudarski inspektori sa MUP-om ZDK i Štabom Čete za spašavanje i ekipama Čete za spašavanje Rudnika Breza rade na sanaciji požara i normalizaciji radnih uslova u jami Sretno. U ovom trenutku kompletna situacija je pod kontrolom, kazao je Fikret Plevljak, premijer ZDK-a.

Po odluci Štaba Čete za spašavanje proizvodni proces je prekinut do osiguravanja sigurnih uvjeta za rad. O mogućem uzroku požara moći će se govoriti nakon što federalni rudarski inspektor završi prospekciju jame.

Izvor: FTV

http://www.federalna.ba/bhs/vijest/25142/tragedija-u-brezi

 

 
Povodom Dana rudara - FTV
Ponedjeljak, 19 Decembar 2011 01:00
ftvPovodom Dana rudara, 21. decembra, članovi Uprave Javno preduzeće Elektroprivreda BiH započeli su posjete svih sedam rudnika koji se nalaze u sastavu Koncerna. I naša reporterska ekipa bila je u rudniku Breza, na svečanoj sjednici uprava i prijemu za rudare koji su ispunili uvjete za penziju u ovoj godini.

ftv-danrudara_19122011

Uprkos dotrajaloj opremi i mehanizaciji, rudari Breze iskopali su 426 hiljada tona uglja u ovoj godini, što je 7 posto više od planiranog.

Inače planirano je da povodom Dana rudara, članovi Uprave JP Elektroprivreda BiH od danas do 21. decembra posje svih sedam rudnika - zavisnih društava u sastavu Koncerna JP EPBiH.

U povodu ovoga značajnog datuma za sve bosanskoherecegovačke rudare, u rudnicima uglja će biti upriličene svečane sjednice uprava rudnika kojima će prisustvovati članovi Uprave JP Elektroprivreda BiH s Elvedinom Grabovicom na čelu, generalnim direktorom EPBiH.

Za 19. decembar predviđene su posjete rudnicima: RMU „Breza“, Breza, RU „Gračanica“ Gornji Vakuf -Uskoplje, RMU „Abid Lolić“ Travnik-Bila, te RMU „Zenica“, Zenica.

Za 20. decembar planirane su posjete: RMU “Đurđevik“, Đurđevik i RMU „ Kreka“, Tuzla.

Tog dana na platou Rudnika „Šikulje“ u Lukavcu bit će svečano pušten u rad remontovani bager SH- 630. Puštanjem u rad remontovanog bagera SH- 630, od čije montaže je proteklo više od 20 godina stvorit će se uvjeti za održavanje trenutne proizvodnje uglja i njenog povećanja, izvršenje planiranih količina proizvodnje uglja i otkrivke, povećanje pouzdanosti opreme, smanjenje troškova po jedinici proizvoda što će omogućiti kontinuirani rast produktivnosti.

Projekt je investirala EPBiH, a vrijednost investicije je 4,4 miliona KM (bez PDV-a). Kako je najavljeno iz JP Elektroprivreda BiH, bager će pustiti u rad premijer Federacije BiH Nermin Nikšić, generalni direktor JP EPBiH Elvedin Grabovica i direktor ZD Rudnici „Kreka“ Rešad Husagić.

Za 21.decembar planirana je posjeta RMU „Kakanj“ gdje će članovi Uprave JP EPBiH prisustvovati akademiji u Domu kulture Kakanj.

Izvor: FTV

 

 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 » > Kraj >>

Stranica 9 od 9

Aktuelno

Najnoviji dokumenti

Rudnik mrkog uglja „Breza“ d.o.o. -  Breza, Ul. Branilaca grada bb, 71370 Breza, Bosna i Hercegovina

Član koncerna ELEKTROPRIVREDA BiH

ID broj: 4218303300007, PDV broj: 218303300007, T: +387 32 784 300, E: info(@)rmubreza.ba

Pronađite nas na Youtube