gototopgototop

webmail

Tuesday, March 19, 2024
Posljednji pozdrav

Tradicionalni rudarski pozdrav 'Sretno' nosi u sebi želju da se ponovo izađe na svjetlo dana ili ponovo ugleda božanski beskraj zvjezdane noći, ali se dogodi da utroba Zemlje zadrži u sebi njoj najvjernije i najodanije, a da njihove duše prigrli nebo kako bi zauvijek bile pod Suncem.

Preko stotinu godina rudarenja imalo je trenutaka crnjih i od mrkog uglja u ždrijelu jamskog mraka, ali uspomena na naše komorate trajan je svjetionik rudarskog života. Dvije teške rudarske nesreće obilježile su i naš Rudnik i dva su datuma trajan biljeg u vremenu.

 sjecanjenaheroje-rmubrezaSjećanje na heroje nikad ne umire.


14. marta 1970.

Rudari iz Kaknja na ispračaju poginulih drugova.Rudari iz Kaknja na ispračaju poginulih drugova.Zeleno-crna rudarska zastava spuštena je na pola koplja.
Srca rudara prepuna su tuge, a suze njihovih najmilijih tople su i gorke kao rudarski hljeb. U jami 'Sretno' rudarska nesreća ... U očima zebnja i nevjerica ...
Na dan 14. marta 1970. godine u 7:55 sati u Jami "Sretno" dogodila se eksplozija metana. Mehaničko razaranje, toplotno djelovanje i ugljenmonoksid zahvatili su ljude, objekte i uređaje. U reviru se nalazilo 89 rudara.

Palilac mina Avdo Šabić i revirni nadzornik Bajro Šabić, javljaju telefonom da je u jami došlo do požara i da sve gori. Ova dva radnika su zadobila lakše ozljede, pale su prve žrtve, mnogi su bili u fazi povlačenja, a povećana koncentracija štetnih plinova naglo je smanjivala količinu kiseonika u zraku. Svi radnici sa otkopnog polja P-1, sigurno su se povukli sa svojih radilišta. Ali mnogi se nisu uspjeli povući. Nastradali od mehaničkog, toplotnog i plinskog djelovanja zauvijek nas je napustilo 50 rudara.

 

 5. avgusta 1976.

Metan i ugljena prašina mogu iznenaditi i najopreznijeMetan i ugljena prašina mogu iznenaditi i najopreznijePonovo je Breza zavijena u crno.
Stare rane nisu još ni zacjelile, a nova eksplozija dogodila se u jami 'Kamenice'....

Oko 1:15 sati, 5. augusta 1976. godine (četvrtak) glavni inžinjer Rudnika, obaviješten je da je došlo do eksplozije metana na radilištima 101 i 103. U jami se nalazilo 118 rudara.
U 3:50h iz jame se javio vođa prve spasilačke ekipe i saopštio: "Došli smo do povratne stanice gumenog transportera i u uskopu našli poginulog radnika, kojeg ne možemo identifikovati. Dalji prolaz nam je onemogućen obrušenim materijalom, drvenom podgradom i ispreturanom mehanizacijom".

Do 7:50h kada se iz jame javlja inžinjer Begić i saopštava da su pronašli jos tri tijela, brojka ukupno stradalih popela se na petnaest. Ostalim provjerama utvrđeno je da bi u jami trebala biti još dva radnika: Džemal Došlić i Nezir Salkić. U 22:40 sati član čete Hamza Kadrić javlja da su pronađena tijela i ove dvojice rudara, čime je završen zadatak na pronalaženju i iznošenju tijela nastradalih. Zauvijek smo izgubili 17 rudara.

 

O nama

In memoriam

Rudnik mrkog uglja „Breza“ d.o.o. -  Breza, Ul. Branilaca grada bb, 71370 Breza, Bosna i Hercegovina

Član koncerna ELEKTROPRIVREDA BiH

ID broj: 4218303300007, PDV broj: 218303300007, T: +387 32 784 300, E: info(@)rmubreza.ba

Pronađite nas na Youtube