gototopgototop

webmail

Tuesday, March 28, 2017
Aktuelno
Novosti
U Rudniku "Breza" pušten u rad novi širokočelni kompleks TAGOR i reparirani širokočelni kompleks THYSSEN
Ponedjeljak, 15 Septembar 2014 19:07

rmubreza 6022 pustanje-msk tagor-novi thyssen-repariraniU jami Kamenice Rudnika mrkog uglja „Breza" pušten je u rad novi, moderni mehanizovani širokočelni kompleks SHP TAGOR koji je izrađen u skladu sa posljednjim tehnološkim i tehničkim dostignućima u rudarstvu i predstavlja značajan doprinos povećanju sigurnosti rada rudara. Novi kompleks SHP TAGOR sa otkopnom mašinom EICKHOFF SL-300, u rad su pustili premijer Federacije BiH Nermin Nikšić, generalni direktor JP Elektroprivreda BiH Elvedin Grabovica i direktor RMU "Breza" Suad Čosić.

Vrijednost investicije Elektroprivrede BiH je 19,5 miliona KM, a realizirana je u okviru procesa dokapitalizacije rudnika u sastavu Koncerna EPBiH.
U rad je, također, pušten i mehanizovani širokočeoni kompleks SHP THYSSEN instaliran u jami „Sretno" koji su reparirale renomirane domaće i strane kompanije, a uloženo je oko dva miliona KM vlastitih sredstava.
Premijer Nikšić je prilikom puštanja u rad novog mehanizovanog širokočelnog kompleksa izrazio je želju da se ovakve investicije nastave u budućnosti kako bi se rad u rudnicima još više humanizirao.
- Nova oprema će uz lakši rad i bolju sigurnost omogućiti rudarima da povećaju proizvodnju, više zarade i ja im samo želim da svoj radni vijek provedu bez povreda - izjavio je Nikšić po izlasku iz jame Kamenice.
Prisjetio se maja prošle godine kada je potpisan ugovor o nabavci tog mehaniziranog širokočeonog kompleksa za podzemnu eksploataciju i zadovoljstva i nade rudara zbog te investicije. Nikšić je ispričao da je tom prilikom na dubini od oko 400 metara ispod zemlje osjetio više optimizma i sreće kod rudara, nego kasnije tog dana na sastanaku na kome su većinom bili državni službenici.
Grabovica je kazao da se radi o najsavremenijoj opremi renomiranog poljskog proizvođača rudarske opreme Kopex. Dosad je, po njegovim riječima, u RMU „Breza" u okviru procesa dokapitalizacije od planiranih 32.460.000 KM investirano 28 miliona KM što je dio ukupnih ulaganja u ostale rudnike gdje je uloženo više od 150 miliona KM u ovakvu opremu koja će doprinijeti boljoj produktivnosti i efikasnosti poslovanja i što je najvažnije sigurnosti na radu i smanjivanju broja povreda, te učiniti rad rudara humanijim.
- Nadam se da se nesreće kakva je bila nedavno u jami Raspotočje neće ponavljati i da će nova oprema tome doprinjeti - naveo je Grabovica.

Više...
 
Novi termin svečanog puštanja u rad novog mehanizovanog širokočelnog kompleksa SHP TAGOR
Ponedjeljak, 08 Septembar 2014 18:00

03 svpustanjemsk

Ovim putem obavještavamo sve zvanice da će se svečano puštanje u rad novog mehanizovanog širokočelnog kompleksa SHP TAGOR u jami Kamenice i repariranog mehanizovanog širokočelnog kompleksa SHP THYSSEN u jami Sretno koje odgođena zbog nesreće u jami Raspotočje u Rudniku Zenica, održati u novom terminu, dana 15.09.2014. godine - ponedjeljak, uz napomenu da protokol svečanosti i satnice održavanja aktivnosti ostaju nepromijenjeni, dakle isti kao u ranije dostavljenim pozivnicama.

Za dodatne informacije i potvrdu prisustva svečanosti, možete nas kontaktirat i putem slijedećih kontakata:

Ured Uprave Društva

Mirza Džambić, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript  ;

Sulejman Kovačević, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript

Telefon: +387 32 781-564

Sekretarica Direktora Društva

lndira Bulbulušić, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript , telefaks: +387 32 783 581

 

01 svpustanjemsk02 svpustanjemsk03 svpustanjemsk04 svpustanjemsk05 svpustanjemsk06 svpustanjemsk 

 

 

 

 

 

 

 

Više...
 
Svečano puštanje u rad novog mehanizovanog širokočelnog kompleksa
Utorak, 26 Avgust 2014 07:53

03 svpustanjemskDana 05.09.2014. godine, počev od 09.00 sati u JP Elektroprivreda BiH d.d. – Sarajevo, Zavisno društvo Rudnik mrkog uglja „Breza" d.o.o. – Breza, upriličit će se svečano puštanje u rad novog modernog mehanizovanog širokočelnog kompleksa za masovnu proizvodnju uglja SHP TAGOR sa otkopnom mašinom EICKHOFF SL-300, instaliranog u jami Kamenice.

Riječ je o opremi renomiranog poljskog proizvođača rudarske opreme KOPEX s.a. Katowice, sa otkopnom mašinom EICKHOFF SL-300, čuvene njemačke kompanije EICKHOFF GmbH Bochum, izrađenoj u skladu sa posljednjim tehnološkim i tehničkim dostignućima u rudarstvu, namijenjenoj za podzemnu eksploataciju uglja u jamama ugroženim eksplozivnim, zagušujućim i otrovnim plinovima i eksplozivnom ugljenom prašinom, koja zadovoljava apsolutno sve uslove sa aspekta kvaliteta, pouzdanosti, efikasnosti i sigurnosti, u skladu sa tehničkim propisima Bosne i Hercegovine i Evropske unije. Oprema je nabavljena zajedničkim angažmanom vrhunskih stručnjaka u JP Elektroprivreda BiH d.d. - Sarajevo i u Rudniku Breza, u sklopu investicionog ciklusa koji za cilj ima modernizaciju članica Koncerna, zavisnih društava – rudnika uglja i koji se finansira sredstvima JP Elektroprivreda BiH d.d. – Sarajevo i predstavlja najznačajniji i najveći poslijeratni investicioni projekat u Rudniku Breza, te značajan iskorak ka uspostavljanju stabilnijeg i sigurnijeg sistema proizvodnje visokokvalitetnog uglja za potrebe proizvodnje električne energije ali i za ostale korisnike na tržištu.
Ukupna vrijednost investicije iznosi oko 20.000.000,00 KM.

Također, istog dana u jami Sretno biće pušten u rad reparirani mehanizovani širokočelni kompleks SHP THYSSEN, koja je reparirana od strane domaćih i stranih renomiranih kompanija, a u istu je uloženo oko 2.000.000,00 KM vlastitih sredstava.
Svoje prisustvo svečanom puštanju u rad novog mehanizovanog širokočelnog kompleksa potvrdio je i premijer Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, gospodin Nermin Nikšić.

rmubreza svecanost odgodjeno

01 svpustanjemsk02 svpustanjemsk03 svpustanjemsk04 svpustanjemsk05 svpustanjemsk06 svpustanjemsk 

 

 

 

 

 

 

 

 

ĐC

 
Obilježavanje 100. godišnjice od rođenja udarnika rada Alije Sirotanovića
Subota, 09 Avgust 2014 09:13

Alija Sirotanovic bista i likRudnik mrkog uglja „Breza" zajedno sa Općinom Breza dana 14.08.2014. godine upriličiti će obilježavanje 100. godišnjice od rođenja rudarske legende, udarnika rada, čuvenog Alije Sirotanovića.

Dana 14.08.2014 . godine planirano je održavanje slijedećih aktivnosti:

 

  • Marš „Putem Alije Sirotanovića" 14.08.2014. godine u 15.00 sati. Polazak ispred Rudnika Breza, pješačenje do kuće Alije  Sirotanovića  u selu Trtorići , Općina  Breza , gdje će učesnici i ostali obići kuću Alije Sirotanovića, te položiti cvijeće i odati počast na njegovom grobu.
  • Takmičenje u utovaranju mrkog uglja 14.08.2014. godine u 18.00 sati. Takmičenje u brzom utovaranju uglja održat će se kao prisjećanje na inicijativu za podizanje produktivnosti rada, te radničke uspjehe i rekorde Alije Sirotanovića. 
  • Akademija „100. godišnjica rođenja udarnika rada Alije Sirotanovića" 14.08.2014. godine u 19.00 sati. Javna ustanova Gradska biblioteka „Muhamed Kantardžić " Breza. Predstavljanje lika i djela Alije Sirotanovića kroz historijske činjenice i rječju savremenika.

 

Navedena događanja su izuzetna prilika da se podsjetimo ili upoznamo sa bezvremenskim vrlinama čovjeka i sa njegovim vrijednostima, te sa jednim ljudskim, radničkim dostignućem koje je u historiji na najbolji način oslikalo časnost i predanost, ali i težinu rudarskog rada, sa djelom koje je stvorilo jednu svjetsku legendu, pa shodno tome smatramo da bi bilo veoma zanimljivo širu javnost još jednom podsjetiti na lik i djelo Alije Sirotanovića.

 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 » > Kraj >>

Stranica 2 od 5

Aktuelno - drugi o nama

article thumbnail1. mart - Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine
28/02/2017

Uprava i zaposlenici JP Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo, ZD Rudnik mrkog uglja [ ... ]


article thumbnailOGLAS za podnošenje prijava radi zasnivanja radnog odnosa
25/01/2017

INTERNI OGLAS Za podnošenje prijava radi popunjavanja upražnjenih radnih mjes [ ... ]


article thumbnailJAVNI POZIV za dostavljanje ponuda za davanje u zakup poslovnog prostora
28/09/2016

JAVNI POZIV Za dostavljanje ponuda za davanje u zakup posovnog prostora   [ ... ]


article thumbnailPRODAJA: Kvalitetan ugalj, povoljne cijene
22/08/2016

Rudnik mrkog uglja Breza poziva zainteresovane kupce, pravna i fizička lica, za [ ... ]


article thumbnailOGLAS za podnošenje prijava radi zasnivanja radnog odnosa
08/04/2016

OGLAS Za podnošenje prijava radi zasnivanja radnog odnosa na određeno vrijeme [ ... ]


Više ...

JP Elektroprivreda BiH d.d. – Sarajevo, Zavisno društvo  Rudnik mrkog uglja „Breza“ d.o.o. -  Breza, Ul. Branilaca grada bb, 71370 Breza, BiH

ID broj: 4218303300007, PDV broj: 218303300007, T: +387 32 784 300, E: info(@)rmubreza.ba

Pronađite nas na Youtube

by allianc.eu