gototopgototop

webmail

Tuesday, March 19, 2024
Godišnjica nesreće u Rudniku mrkog uglja
Petak, 04 Avgust 2017 15:05

image-318Polaganjem cvijeća na spomen-obilježje u krugu Rudnika mrkog uglja (RMU) „Breza" i učenjem fatihe, predstavnici Rudnika, rudarskog sindikata i lokalne samouprave odali su počast sedamnaestorici rudara koji su prije 41 godinu, 5. augusta 1976. godine, od eksplozije metana poginuli u jami "Kamenica".

Žaljenje zbog velikog gubitka izrazio je direktor RMU Ćamil Zaimović. „Hvala što ste se odazvali. Pozivam vas da na svoj način iskažete poštovanje prema rudarima koji su poginuli u rudarskoj nesreći 1976. godine, kao i svim ostalim rudarima i borcima koji su dali živote za odbranu domovine", rekao je direktor Zaimović.

Na skupu u povodu obilježavanja 41. godišnjice stradanja kopača „crnog zlata" govorio je i načelnik općine Breza Munib Zaimović. „Osim rudara koji su živote izgubili u nesreći, pijetet i poštovanje odajemo i našim komoratima koji su poginuli u odbrani Bosne i Hercegovine. Moramo se boriti da sigurnost u obavljanju rudarskog posla bude na prvom mjestu. Rudnik mrkog uglja „Breza" je okosnica razvoja naše zajednice. Svakodnevno pratim vaše proizvodne rezultate i veliko mi je zadovoljstvo što, u ime općine Breza i Općinskog vijeća, mogu da vam čestitam i poželim puno sreće i uspjeha sa svim dolazećim izazovima", naglasio je načelnik Zaimović.

U velikoj rudarskoj nesreći u jami "Kamenica" nastradali su: Džemal Omerhodžić, Avdo Velić, Samir Bulbulušić, Džemal Došlić, Zahid Mahmutović, Suljo Zaimović, Alija Tatar, Uzeir Kovačević, Arif Klisura, Omer Kadrić, Salko Solak, Arif Buljetović, Fikret Bečirspahić, Kadrija Kulić, Behaija Lepić, Nezir Salkić i Uzeir Muminović.

 

 

Izvor: breza.gov.ba

 

Aktuelno

Najnoviji dokumenti

Rudnik mrkog uglja „Breza“ d.o.o. -  Breza, Ul. Branilaca grada bb, 71370 Breza, Bosna i Hercegovina

Član koncerna ELEKTROPRIVREDA BiH

ID broj: 4218303300007, PDV broj: 218303300007, T: +387 32 784 300, E: info(@)rmubreza.ba

Pronađite nas na Youtube